И двата проекта за разработване на българска ваксина срещу Covid-19 са завършили

...
И двата проекта за разработване на българска ваксина срещу Covid-19 са завършили
Коментари Харесай

Made in BG : Имаме два прототипа за българска ваксина срещу Covid-19

И двата плана за създаване на българска ваксина против Covid-19 са приключили сполучливо, с прототипи. Не се стигна до търговски артикул, тъй като са нужни доста средства за клинични изпитвания. Прототипите са доста обнадеждаващи и те могат да са от изгода за други модели ваксини.

Това заяви пред БНР-Радио София проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология " Стефан Ангелов " към Българската академия на науките.

Институтът към този момент 20 години е член на мрежата „ Пастьор “. За това време оттова са финансирани 13 плана на български учени, в това число и единия за имунизацията против ковид.

" Работим по не по-малко от 80 плана годишно. В института сме 160 души, от които 74 са учени. Разполагаме с специалисти и благоприятни условия за образование на младежите ", означи проф. Петрова.

В момента откривателите в Института по микробиология работят по два плана. Единият е обвързван с ревматоидния артрит и въздействието на грипа върху усложняването на това заболяване, а вторият е за човешкия микробиом и удобното влияние на българското кисело мляко върху здравето. 

След рецесията, която човечеството претърпя през последните 3 години, не е изключено да се появят и други пандемии. СЗО (Световната здравна организация) има тактика за подготовка за зараждащи патогени. Необходима е композиция от здравни и политически ограничения. Не бива да се плашим, само че след претърпяното позитивното е, че огромните фондации, които финансират планове, към този момент обръщат внимание и на тези сфери от науката, добави ученият.

 По думите ѝ, през последните години изключително засилен е ползата на младите учени към тематики, предмет на Института - пробиотици, пребиотици, битка със затлъстяването и здравословното хранене. Научните разработки намират все по-видимо приложение, само че към мотивацията би трябвало да се прибавят напъните на Българска академия на науките за изравнение на възнагражденията на учените с тези на университетските преподаватели.

" Надяваме се тази година и това да стане ", добави проф. Петрова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР